Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ

Το κτηματολόγιο είναι βασικό έργο υποδομής, το οποίο  αν λειτουργούσε σήμερα, θα ήταν κυριολεκτικά «παιχνιδάκι» ορισμένες από τις αναγκαίες επεμβάσεις, για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας, όπως π.χ.:
- Η αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου
- Ο έλεγχος του υποβαλλομένου Ε9 (των  φορολογικών δηλώσεων)
- Η διαχείριση του συστήματος αντικειμενικών αξιών


Τι συμβαίνει με το κτηματολόγιο;
Δυστυχώς το κτηματολόγιο εξελίσσεται σαν το «Γιοφύρι της Άρτας ». Ο  πρώτος  νόμος, που το αφορούσε, ψηφίσθηκε πριν από 25 χρόνια (νόμος 1647/1986 ΦΕΚ 141 τεύχος Α/19-9-1986), με το οποίο συστήθηκε ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδας (ο γνωστός ΟΚΧΕ). Στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 αυτού  αναφέρεται « Σκοπός του Οργανισμού είναι η σύνταξη , τήρηση και η ενημέρωση του ενιαίου αποδεικτικού κτηματολογίου…» , όπου η λέξη «αποδεικτικού», δεν υπήρχε στο αρχικό σχέδιο νόμου, αλλά προστέθηκε κατά την φάση της συζήτησης  του νόμου.  
Κατά την γνώμη μου μία αιτία  καθυστέρησης της  κατάρτισης του Κτηματολογίου οφείλεται στην παραπάνω προσθήκη. Το κτηματολόγιο θα έπρεπε να προχωρήσει κατ’ αρχάς ως μη αποδεικτικό και σταδιακά να μετεξελιχθεί σε αποδεικτικό.
Μία άλλη αιτία καθυστέρησης στην  κατάρτιση του κτηματολογίου είναι  η μη αξιοποίηση της εμπειρίας φορέων του Ελληνικού Δημοσίου,   σε ανάλογες εργασίες και πιο συγκεκριμένα η μη αξιοποίηση της εμπειρίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Η  εμπειρία αυτή  προέρχεται από την εφαρμογή του αναδασμού, που προϋποθέτει την κατάρτιση  κτηματολογίου.  Οι  υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ με ανάλογη εμπειρία είναι  η Διεύθυνση Τοπογραφικής και η Διεύθυνση Πολιτικής Γης.

Ο αναδασμός στη χώρα μας
Μέχρι σήμερα ο αναδασμός έχει εφαρμοσθεί σε 11 εκατ. στρέμματα περίπου. Για τις παραπάνω εκτάσεις έχουν εκδοθεί επίσημοι τίτλοι κυριότητας και υπάρχουν πλήρη τεχνικά στοιχεία (τοπογραφικά διαγράμματα κ.λ.π.). Η ένταξη των παραπάνω εκτάσεων στο κτηματολόγιο είναι εργασία σχετικά εύκολη και γρήγορη.
Με την ένταξη των εκτάσεων αυτών στο κτηματολόγιο, θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί αυτό σε ένα σημαντικό τμήμα της αγροτικής μας γης. Η καθαρά αγροτική γη στην χώρα μας εκτιμάται στα 39,5 εκατ. στρέμματα, συνεπώς οι εκτάσεις  αναδασμού ανέρχονται στο ποσοστό του 27,85% της αγροτικής γης!!!!!

Πως αντιμετωπίζεται ο αναδασμός από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.;
Η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. ανήκει στο ελληνικό δημόσιο,  επιφορτισμένη με την κατάρτιση του κτηματολογίου. Η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει ξεχωριστά τις περιοχές αναδασμών, αλλά  ο μελετητής που αναλαμβάνει την σύνταξη του  κτηματολογίου σε μία περιοχή, είναι υποχρεωμένος να λάβει υπ’ όψη του και τους αναδασμούς  της περιοχής αυτής. Η παραπάνω τακτική είναι εσφαλμένη, διότι για να λειτουργήσει το κτηματολόγιο στα 11 εκατ. στρέμματα  (εργασία σχετικά εύκολη) , θα πρέπει να έχουν  ολοκληρωθεί οι εργασίες κτηματολογίου και στις λοιπές  αγροτικές εκτάσεις.

Κτηματολόγιο και Αναδασμός
Αντί της παραπάνω τακτικής θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι  αναδασμοί ως ενιαίο αντικείμενο μελέτης και να εξαιρούνται από τις λοιπές αναθέσεις   κτηματολογίου.  Αν γίνουν στους αναδασμούς οι απαραίτητες εργασίες ένταξης τους στο κτηματολόγιο, θα μπορέσει η χώρα να έχει γρήγορα έτοιμο και αξιόπιστο  κτηματολόγιο στο 27,85% της αγροτικής γης. Οι εργασίες αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι παρακάτω:
-Ψηφιοποίηση στοιχείων αναδασμού (διαγράμματα και κτηματολογικοί πίνακες): Δυστυχώς η  πλειοψηφία των αναδασμών είναι  σήμερα σε αναλογική μορφή.
 -Μετατροπή του γεωδαιτικού συστήματος αναφοράς αυτών: Η πλειοψηφία των αναδασμών, εκτός αυτών που έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια , είναι στο σύστημα HATT.
 -Ενημέρωση με τις μεταβολές που έχουν γίνει μετά την κύρωση αυτών (μεταβιβάσεις κ.λ.π.), διότι δεν λειτουργεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύστημα ενημέρωσης αυτών.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι εκτός από τους αναδασμούς , θα μπορούσαν να ενταχθούν στο κτηματολόγιο και οι λοιπές τοπογραφικές εργασίες της Διεύθυνσης Τοπογραφικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι εργασίες αυτές είναι οι εξής:
1.Διανομές αγροτικών γαιών, προς αποκατάσταση ακτημόνων, εκτός αυτών , όπου έχει εφαρμοσθεί μετέπειτα αναδασμός.
2.Διανομές Συνοικισμών (δηλαδή οικοπέδων)  , προς αποκατάσταση  ομοίως ακτημόνων.
Για τις εργασίες αυτές ισχύει , ότι ακριβώς αναφέρεται και για τους αναδασμούς.
                                                
                                      
                                                                                                                       

                     Κτηματολόγιο χαραγμένο σε πέτρα  (εποχή χαλκού)










Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


(ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΡΙΩΝ  ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ)

Στις μέρες μας γίνεται πολύς λόγος για την αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου. Πολλοί προβάλουν αυτήν , ως μία από τις λίγες δυνατότητες για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση , που μας μαστίζει.
Θα καταθέσω λοιπόν την προσωπική μου εμπειρία σχετικά με την δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και ειδικότερα αυτής που αποτελείται από εκτάσεις (οικοπεδικές και μη) , σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η  εμπειρία μου αυτή πηγάζει από την απόπειρα  αξιοποίησης τριών ακινήτων του (τότε) Υπουργείου Γεωργίας, όταν ήμουν Διευθυντής της Διεύθυνσης Τοπογραφικής αυτού.

Οικόπεδο στην περιοχή του Αμαρουσίου
Το 1996 ο τότε Υπουργός Γεωργίας παραχώρησε ένα οικόπεδο στην περιοχή του Αμαρουσίου στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ("ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ"). Το ακίνητο αυτό ευρίσκεται στην οδό Νεαπόλεως , μεταξύ των οδών Ελευθερίας και Ανθέων και έχει έκταση 4,00 στρέμματα περίπου. Το ακίνητο μετά από λίγα χρόνια αφαιρέθηκε από την Συνομοσπονδία , διότι δεν τηρήθηκαν  όροι της παραχώρησης. Μετά την επιστροφή του στην κυριότητα του Υπουργείου Γεωργίας , τέθηκε το θέμα της  αξιοποίησης του, λόγω της μεγάλης αξίας του. Προς τούτο έγινε αποτύπωση ολοκλήρου του οικοδομικού τετραγώνου από Τοπογραφικό Συνεργείο της Διεύθυνσης Τοπογραφικής, αλλά μέχρι εδώ……. και δυστυχώς   τίποτα παραπάνω. Οι φήμες λένε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου φοβήθηκε τις πιθανές αντιδράσεις της τότε Δημοτικής αρχής, που έχει την κυριότητα στο δίπλα οικόπεδο.

Η παραπάνω εικόνα αποτελεί σύνθεση   δορυφορικής εικόνας και της τοπογραφικής αποτύπωσης του οικοπέδου. Όπως προκύπτει από αυτή, το οικόπεδο  (με αριθμό 6)  χρησιμοποιεί  , ο Σταθμός Ελέγχου Σπόρων, που είναι εγκατεστημένος στο παραπλεύρως οικόπεδο (υπ΄ αριθμ. 5).
Επί πλέον , το Υπουργείο έχει στην κυριότητα του και ένα μικρότερο ακίνητο (το υπ' αριθμ. 1), έκτασης 342 τετρ. μέτρων, που αν είναι άρτιο, έχει και αυτό αρκετά μεγάλη αξία.

* * *

Το 2003 ήμουν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΓΡΟΓΗΣ Α.Ε.. Τότε το Υπουργείο Γεωργίας  ήθελε να ενισχύσει χρηματικά την εταιρεία.   Η ΑΓΡΟΓΗ  Α.Ε. είναι ως γνωστό ανώνυμη εταιρεία , που ανήκει στο δημόσιο και εποπτεύεται από το (νυν) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και περιλαμβάνεται στους φορείς, για τους οποίους έχει αποφασισθεί η κατάργηση τους.
Προς τούτο το Υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε στην εταιρεία  δύο  εκτάσεις σημαντικής αξίας. Η μία εξ αυτών βρίσκεται στον νομό Πιερίας και η άλλη στην νήσο Κω. Ας δούμε λοιπόν ποια ήταν η πορεία της αξιοποίησης των παραπάνω ακινήτων:

Ακίνητο  στον Νομό Πιερίας
Το ακίνητο αυτό παρουσίαζε  δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης -και μάλλον παρουσιάζει ακόμα-  σύμφωνα με τις μαρτυρίες  των υπαλλήλων της ΑΓΡΟΓΗΣ, που το επισκέφθηκαν. Μάλιστα είχε δείξει  ενδιαφέρον ιδιωτική εταιρεία  , για ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Όταν ξεκίνησαν από την εταιρεία οι σχετικές  προσπάθειες αξιοποίησης του  ,τότε  στο Δήμο  όπου κτηματικά ανήκει το ακίνητο, έγινε πραγματικός ξεσηκωμός, κατά πληροφορίες δε , είχαν αναρτηθεί εκεί «πανό» διαμαρτυρίας και μαύρες σημαίες!!!!. Ο Δήμος πρόβαλε δικαιώματα κυριότητας επί του ακινήτου και είχε προσφύγει δικαστικά. Η διένεξη συνεχίζετο μέχρι πρότινος και μάλλον τώρα η διαδικασία έχει παγώσει, εν όψει της κατάργησης της ΑΓΡΟΓΗΣ.
 
Ακίνητο  στην νήσο Κω
Το δεύτερο ακίνητο , που έχει παραχωρηθεί στην ΑΓΡΟΓΗ, αποτυπώθηκε λεπτομερώς από Τοπογραφικό Συνεργείο της Διεύθυνσης Τοπογραφικής. Η αποτύπωση δεν έδειξε καμία καταπάτηση και συνεπώς φάνηκε , ότι μπορούσε να αξιοποιηθεί , χωρίς σοβαρά εμπόδια. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. Στην περιοχή αυτή είχε εφαρμοσθεί Πράξη Εφαρμογής, στο νέο δε οικοπεδικό καθεστώς ,το παραπάνω ακίνητο είχε τελείως εξαφανισθεί. Προφανώς κατά την διαδικασία της εφαρμογής είχε δηλωθεί από τους όμορους, ως ιδιοκτησία, και φυσικά  το νέμονται ανενόχλητα μέχρι σήμερα. 

Συμπέρασμα:
Η  αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας δεν είναι εύκολη. Θίγει πολλά συμφέροντα και για να αποδώσει απαιτεί μεγάλες συγκρούσεις με το κατεστημένο.
Είναι γνωστή η ρήση «αν δεν σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα»!!!!!!!

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000 (ΦΥΣΗ 2000) - ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο του Υπουργείου   Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για την βιοποικιλότητα  και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Κατά την συζήτηση στη Βουλή του παραπάνω νομοσχεδίου διατυπώθηκαν πολλές αντιδράσεις από Βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης , όσο και της συμπολίτευσης. Σύμφωνα με όσο είδαμε στην τηλεόραση,  διαβάσαμε στις εφημερίδες και στα ενημερωτικά sites, οι αντιδράσεις αυτές επικεντρώθηκαν κυρίως σε δύο σημεία:
1.Στη περιορισμό δόμησης εντός των περιοχών NATURA , όπου η τελική διατύπωση του άρθρου 9 επιτρέπει την  δόμηση σε αγροτεμάχια, τα οποία, μέχρι την δημοσίευση του νόμου  στην εφημερίδα της κυβέρνησης, έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 4 στρέμματα, ενώ μετά την δημοσίευση του νόμου , το παραπάνω ελάχιστο όριο ανέρχεται  στα 10 στρέμματα.
2. Απαγορεύεται η δόμηση στα νησιά του Αιγαίου  σε κλίσεις άνω του 35%, όπου ο περιορισμό  αυτός ισχύει σε όλη την έκταση του νησιού και δεν περιορίζεται στις περιοχές NATURA.
Τι είναι οι περιοχές NATURA ;
Οι περιοχές  Natura  είναι  ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, με την ονομασία δίκτυο NATURA 2000 (ή δίκτυο ΦΥΣΗ 2000),  οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας»  καθόρισε τα κριτήρια για την ένταξη περιοχών στο δίκτυο αυτό. Στην Χώρα μας η  καταγραφή και η οριοθέτηση αυτών έγινε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Η εργασία ολοκληρώθηκε το 1998.
Το δίκτυο NATURA 2000 αποτελείται από δύο κατηγορίες περιοχών:
(α) τους «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ)» (Sites of Community Importance – SCI).
(β)Τις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) » (Special Protection Areas - SPA ) , που είναι τμήματα  των ΤΚΣ, αλλά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Μετά από επικαιροποιήσεις, που έκανε το  ΥΠΕΚΑ,  η αντίστοιχη Βάση Δεδομένων  περιλαμβάνει 239 ΤΚΣ και  163 ΖΕΠ. Έχει δημιουργηθεί μάλιστα από το ΥΠΕΚΑ ψηφιακό αρχείο , που σε περιβάλλον GIS (shape files) , περιλαμβάνει τις περιοχές αυτές.
Μπορεί στη πράξη να εφαρμοσθεί ο περιορισμός των 10 στρεμμάτων;
Δυστυχώς  το παραπάνω αρχείο δεν έχει προέλθει από επιτόπιο καθορισμό των περιμέτρων των περιοχών και λεπτομερή αποτύπωση αυτών, αλλά από χάρτες μικρής κλίμακας (1:40000 ή 1:50000). Έτσι η εφαρμογή στο έδαφος της περιμέτρου  μίας περιοχής μπορεί να έχει απόκλιση ίσως και  50  μέτρα (ως γνωστό στην κλίμακα 1: 50000, 1mm αντιστοιχεί σε 50  μέτρα στο έδαφος). Άρα ο παραπάνω περιορισμός όσον αφορά στην δόμηση, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε αγροτεμάχια περί την περίμετρο των περιοχών.

Είναι ορθός ο περιορισμός δόμησης στα αγροτεμάχια άνω των 10 στρεμμάτων;
Κατά την άποψη μου, ο περιορισμός στη δόμηση είναι απαραίτητος για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η παραπάνω εικόνα (από ΤΑ ΝΕΑ της 9 Μαρτίου 2011) εμφανίζει οικοδόμημα , που σύμφωνα με την λεζάντα του άρθρου είναι από περιοχή NATURA  στην Σέριφο. Σύμφωνα με την Βάση Δεδομένων  του ΥΠΕΚΑ ,η περιοχή αυτή έχει κωδικό GR4220009  και εκτείνεται κατά 77% στη ξηρά και 23% στην θάλασσα. Το Δελτίο Δεδομένων της περιοχής αυτής αναφέρει, ότι μεταξύ των ζώων, που φιλοξενεί, είναι και η φώκια  Monachus monachus.Η περιοχή, σύμφωνα πάντα με το παραπάνω Δελτίο, παρουσιάζει έντονη τουριστική ανάπτυξη. Είναι προφανές, ότι αν δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς την δόμηση, τότε δεν μπορεί να συνυπάρξει εκεί ο άνθρωπος και η   Monachus monachus.
Γεννάται όμως το ερώτημα, πως  προήλθε ο περιορισμός των 10 στρεμμάτων; Προήλθε τυχαία και κατ’ εκτίμηση ή έγινε εμπεριστατωμένη μελέτη, που μπορεί  να δώσει απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα:
-Πόσα αγροτεμάχια ανά περιοχή εκπληρώνουν  τον παραπάνω περιορισμό;
-Μήπως υπάρχουν περιοχές  NATURA, όπου με τον παραπάνω περιορισμό, αποκλείεται παντελώς η δόμηση (πλην των υφισταμένων αγροτεμαχίων έκτασης 4 στρεμμάτων);
-Τι διασπορά παρουσιάζουν τα παραπάνω αγροτεμάχια;
Μία μελέτη για να δοθεί απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα , είναι σήμερα πολύ εύκολη, διότι υπάρχει πλήθος χαρτογραφικού υλικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διενέργεια της (π.χ. οι Ορθοφωτοχάρτες  της Δ/ΝΣΗΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΉΣ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  ή της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε).
Φοβάμαι ότι στο μέλλον θα βρεθεί το ΥΠΕΚΑ στην ανάγκη να αλλάξει τον παραπάνω περιορισμό των 10 στρεμμάτων.
Γιατί η απαγόρευση της δόμησης (και εκτός NATURA) σε κλίσεις  άνω του 35%;
Η δόμηση σε εδάφη   μεγάλων κλίσεων απαιτεί επεμβάσεις στο έδαφος, (κυρίως εκσκαφές), που έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Ίσως η σοβαρότερη επίπτωση είναι η διάβρωση αυτού. Τούτο γίνεται πιο έντονο στα νησιά του Αιγαίου, που κατά κανόνα στερούνται βλάστησης (το γνωστό αιγαιοπελαγίτικο τοπίο).
Ανάλογοι περιορισμοί λαμβάνονται στις αγροτικές εκτάσεις, ώστε κατά την καλλιέργεια να αποφευχθεί η διάβρωση των εδαφών , λόγω της μεγάλης κλίσης τους. Πιο συγκεκριμένα στην υπ’ αρίθμ. 262021/21-4-2004 απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , που αφορά την τήρηση των υποχρεώσεων των γεωργών στα πλαίσια της  Πολλαπλής Συμμόρφωσης (δηλαδή των υποχρεώσεων  για την προστασία του περιβάλλοντος) , αναφέρει στο άρθρο 5 “Επιτόπιοι Έλεγχοι στο τομέα «έδαφος» και «επίπεδο συντήρησης»”, ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ελέγχουν μεταξύ των άλλων, αν στα εδάφη με κλίση άνω του 10% υπάρχει η απαραίτητη  φυτική κάλυψη, ο τρόπος άροσης (κατά την κατεύθυνση των ισοϋψών καμπύλων) και ο τρόπος άρδευσης (όχι κατάκλιση).
Είναι λοιπόν απολύτως αναγκαίο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα , για την προστασία των εδαφών  και στις αστικές περιοχές.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ 50% ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2010


Διαβάσαμε στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , της 20ης Δεκεμβρίου 2010, ότι μέχρι το τέλος του 2010 προβλεπόταν να καταβληθεί  στους αγρότες ποσό  2,2 δις €, στα πλαίσια της ενιαίας ενίσχυσης του 2010, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της ενιαίας ενίσχυσης του 2010. Κατ’ αρχάς ελπίζουμε , οι ενισχύσεις που  δόθηκαν τελικά να έπιασαν τον παραπάνω στόχο των 2,2 δις, διότι πολλές φορές ακούμε διθυραμβικές ανακοινώσεις, αλλά τελικά το αποτέλεσμα απέχει από την ανακοίνωση.

Η καταβολή 2,2 δις € εντός του 2010 αναμφιβόλως είναι θετικό στοιχείο , διότι η ενιαία ενίσχυση είναι η σημαντικότερη ενίσχυση , που καταβάλλεται ετησίως στους αγρότες, στα πλαίσια του ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ , του γνωστού Ο.Σ.Δ.Ε.. Τούτο όμως  δεν αρκεί  για να βγάλει  κανείς το συμπέρασμα , ότι η χώρα μας κατόρθωσε τελικά να απαλλαγεί από τον βραχνά των προστίμων , που καταβάλλει  ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) , λόγω μη σεβασμού και μη τήρησης των υποχρεώσεων μας, σχετικά με την όλη διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων.

Η ελεγκτικές αρχές της Ε.Ε συνήθως κάθε χρόνο ελέγχουν την όλη  διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων, η οποία όμως  αφορά το προηγούμενο  έτος. Μετά τους ελέγχους αυτούς ,  τα συμπεράσματα, που προκύπτουν, μαζί με τα προτεινόμενα πρόστιμα, ανακοινώνονται στο ενδιαφερόμενο Κράτος – Μέλος και στη συνέχεια ακολουθεί μία  διμερής διαδικασία διαβουλεύσεων, μεταξύ Ε.Ε. και Κράτους –Μέλους. Τα πρόστιμα οριστικοποιούνται πολλές φορές την μεθεπόμενη χρονία. Δηλαδή ο έλεγχος του ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ του 2010, θα γίνει το 2011 και τα αποτελέσματα αυτού, μαζί με τις οριστικές χρηματικές ποινές (πρόστιμα) θα  ανακοινωθούν ίσως  περί το 2012.  

Στο παραπάνω χρονικό διάστημα, δηλαδή από την διενέργεια των ελέγχων μιας χρονιάς , μέχρι την οριστικοποιήσει των προστίμων, συνήθως έχουν επέλθει πολιτικές αλλαγές  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (φυσικά και στα άλλα Υπουργεία) , που μπορεί να είναι από αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, μέχρι την  αλλαγή κυβέρνησης. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο  κανένας μέχρι σήμερα Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μερίμνησε  να λάβει δραστικά μέτρα, ώστε να περιορισθεί ή να μηδενισθεί η αιμορραγία των χρηματικών προστίμων, διότι όταν έλθει η ώρα της καταβολής των προστίμων, άλλος συνήθως θα κληθεί να πληρώσει…….. τον λογαριασμό!!!!!.

Έτσι για να επανέλθουμε και  πάλι στην παραπάνω  επιτυχία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αυτή  θα είναι πραγματική, μόνο  αν και οι έλεγχοι της Ε.Ε., για το 2010  βγάλουν αποτέλεσμα θετικό, με ουσιαστική μείωση και γιατί όχι μηδενισμό των προστίμων.

Φυσικά    εύλογα  θα   πεί   κανείς: "Μ α   κ α λ ά   κ α ι   θ α   π ρ έ π ε ι   ν α     π ε ρ ι μ έ ν ο υ μ ε   μ έ χ ρ ι   τ ο   2 0 1 2   ,   γ ι α    ν α     δ ο ύ μ ε    α ν   έ χ ε ι    γ ί ν ε ι    κ α μ ί α   ο υ σ ι α σ τ ι κ ή    π ρ ό ο δ ο ς;". Οχι βέβαια, αλλά μία ασφαλής ένδειξη για μία ουσιαστική πρόδος θα ήταν  τα μέτρα , που έχει λάβει  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σχέση με τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα της Ε.Ε., που αφορούν τους ελέγχους των προηγουμένων  (προσφάτων) χρόνων.

Δηλώσεις του τύπου περί σύνταξης αγροτικού κτηματολογίου (όπως αναφέρω στην σελίδα "ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG;") μάλον αφήνουν κάποιες αμφιβολίες , για την λήψη ουσιαστικών μέτρων.





Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Στις 14 Δεκεμβρίου 2003 ο (τότε) Υπουργός Γεωργίας κος Δρυς είχε δώσει συνέντευξη στο ΒΗΜΑ σχετικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του (τότε) Υπουργείου Γεωργίας (ΥΠΓΕ) και νυν Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Η συνέντευξη άρχιζε με την παρακάτω βαρύγδουπη δήλωση του κου Υπουργού: «Κανένα ακίνητο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Γεωργίας δεν θα παραμείνει χωρίς αξιοποίηση…». Από τότε πέρασαν πολύ  Υπουργοί Γεωργίας και των δύο κομμάτων εξουσίας   , αλλά αν και όλοι τους έκαναν παρόμοιες δηλώσεις , τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει.  

Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να δούμε, από τι αποτελείται η ακίνητη  περιουσία του ΥΠΑΑΤ και αν αξίζει τον κόπο να γίνουν ενέργειες για την αξιοποίηση της.

Βασικά η ακίνητη περιουσία του ΥΠΑΑΤ αποτελείται    από δύο κατηγορίες :
Η πρώτη κατηγορία συνίσταται από τα υπόλοιπα των εκτάσεων, που έχουν διατεθεί από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής, για την αποκατάσταση των προσφύγων και στη συνέχεια των γηγενών ακτημόνων. Σήμερα οι εκτάσεις αυτές είναι κατά κανόνα καταπατημένες. Κατά την άποψη μου, η αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών , δεν πρόκειται να αποδώσει , διότι αυτές αποτελούνται κατά κανόνα από μικρά και διάσπαρτα αγροτεμάχια. Ίσως θ’ άξιζε να γίνει αξιοποίηση των διαθέσιμων οικοπέδων , τα οποία έχουν  απομείνει από διανομές Συνοικισμών. Τα οικόπεδα αυτά σήμερα έχουν αρκετά μεγάλη αξία , λόγω της ανάπτυξης των παραπάνω Συνοικισμών.
Ανεξάρτητα όμως των παραπάνω, θα πρέπει το ΥΠΠΑΤ να μεριμνήσει για την οριστική ρύθμιση των αυτών των εκτάσεων, με κατεύθυνση φυσικά την διάθεση τους στους αγρότες, διότι η σημερινή κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα οι τοπικές υπηρεσίες (οι Νομαρχιακές Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης προ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ) να επιφορτίζονται  με επί πλέον φόρτο εργασίας (διοικητικές αποβολές κ.λ.π.) χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Σχετικά με την καταγραφή των παραπάνω ακινήτων, το 2003 είχε εκδοθεί από τον τότε Υπουργό Γεωργίας κο Δρυ, η υπ’αρίθμ.186576/11-7-2003 απόφαση, με θέμα την «Καταγραφή των  εποικιστικών  (κοινοχρήστων  και διαθεσίμων) εκτάσεων» , όπου ορίζοντο ως αρμόδιοι φορείς για την καταγραφή των εκτάσεων ,  από κοινού η Διεύθυνση Τοπογραφικής  και η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.. Κατ’ εφαρμογή της απόφασης αυτής  η ΑΓΡΟΓΗ  έχει προβεί σε καταγραφή σημαντικού μέρους αυτών. Η καταγραφή θα μπορέσει να αποτελέσει βασικό εργαλείο , για την εφαρμογή  οποιασδήποτε απόφασης του ΥΠΑΑΤ , σχετικά με το θέμα αυτό.
Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από ακίνητα των Οργανισμών   (υφισταμένων και καταργηθέντων) του ΥΠΑΑΤ. Το 2003 , όταν δηλαδή δόθηκε η παραπάνω συνέντευξη, είχα προτείνει σαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της  ΑΓΡΟΓΗΣ  Α.Ε. (που τότε ακόμη δεν είχε χαρακτηρισθεί …..αμαρτωλή) ,να αρχίσει η Εταιρεία την καταγραφή της περιουσίας των παραπάνω Οργανισμών. Το πρώτο βήμα  - και δυστυχώς το τελευταίο - ήταν η καταγραφή των ακινήτων με βάση αναφορές των Οργανισμών αυτών. Η καταγραφή έγινε και το αντίστοιχο ψηφιακό αρχείο (.xls) πρέπει να υπάρχει στην ΑΓΡΟΓΗ. Από τα καταγραφέντα  στοιχεία είχε προκύψει , ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογα ακίνητα ιδιοκτησίας των Οργανισμών αυτών, όπως π.χ. αποθήκες του καταργηθέντος Οργανισμού Καπνού κ.λ.π. Τα ακίνητα αυτά είναι εγκαταλελειμμένα και θα άξιζε τον κόπο , το ΥΠΑΑΤ να ασχοληθεί μαζί τους.

Στην παραπάνω συνέντευξη ο κος Υπουργός κάνει ειδική μνεία για το ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ. Στην συνέντευξη αυτή περιγράφονται μεγαλεπήβολα σχέδια, που φυσικά τίποτα από αυτά δεν έγινε. Μήπως θα άξιζε τον κόπο να ασχοληθεί το ΥΠΠΑΤ με το κτήμα  αυτό; Όχι βέβαια προς την κατεύθυνση της εκποίησης του, αλλά τις πραγματικής αξιοποίησης , μέσα στα πλαίσια της συνέντευξης , προς όφελος των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.