Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ



Στη χώρα μας δεν λειτουργεί κανένας θεσμός, για την καλλίτερη αξιοποίηση της αγροτικής γης, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου παρ’ όλο που η δομή των αγροτικών τους  εκμεταλλεύσεων είναι ασυγκρίτως καλλίτερη της Ελλάδας, λειτουργούν προ πολλού,  θεσμοί που αποσκοπούν στην καλλίτερη αξιοποίηση της αγροτικής τους γης.  

Μία από τις χώρες αυτές είναι η Γαλλία , όπου παρ’ όλο που το μέσο μέγεθος των αγροτικών της εκμεταλλεύσεων  είναι 550 στρέμματα , δηλαδή πολλαπλάσιο του μέσου μεγέθους των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας μας, το οποίο  κυμαίνεται στα 45 στρεμμάτων.

Το κάνει η Γαλλία για την καλλίτερη αξιοποίηση της αγροτικής της γης;
Από το 1960 έχουν συσταθεί στο σύνολο τις γαλλικής επικράτειας  26 ανώνυμες μη κερδοσκοπικές εταιρείες (23 στην μητροπολιτική Γαλλία και 3 στις γαλλικές κτήσεις), με την ονομασία  SAFER (Sociétés d’Aménagement Foncier et d’ Établissement Rural). Οι Safer έχουν σαν βασική αποστολή να παρέχουν αγροτική γη, σε όποιον έχει ένα βιώσιμο σχέδιο, όπως γεωργικό, βιοτεχνικό, περιβαλλοντικό, οικοδομικό, το οποίο να θέλει να εφαρμόσει σε αγροτικές περιοχές. Το σχέδιο  πρέπει να είναι σύμφωνα με τις τοπικές πολιτικές, να ανταποκρίνεται στο δημόσιο συμφέρον και να σέβεται το περιβάλλον, το τοπίο και τους φυσικούς  πόρους, όπως π.χ. το νερό.

Το γαλλικό δίκτυο των 26 Safer
 Τι είναι το δικαίωμα προτίμησης (le droit de preemption);
Ο γαλλικός αγροτικός κώδικάς δίδει το δικαίωμα στις Safer  να αγοράζουν, κατά προτεραιότητα, αγροτικές ιδιοκτησίες  και στην συνέχεια να τις πωλούν σε αγρότες, συνεταιρισμούς, ιδρύματα και ιδιώτες, που διαθέτουν ένα σχέδιο αξιοποίησης της αγροτικής γης , σύμφωνα με τους περιορισμούς , που αναφέρθηκαν παραπάνω (σεβασμός στο περιβάλλον κ.λ.π.).
Προς τούτο οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις Safer για κάθε αγοραπωλησία , που πρόκειται να κάνουν, πριν από την διενέργεια της αγοραπωλησίας. Οι Safer έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν την έκταση, αντί του αρχικά ενδιαφερόμενου, με σκοπό να την πουλήσουν σε άλλον, που κρίνουν ότι διαθέτει ένα βιώσιμο σχέδιο αξιοποίησης της.

Η μεταβίβαση γίνεται με γνώμονα τα παρακάτω:
•Σύμφωνα με το γενικό συμφέρον
•Για να διατηρηθεί η γεωργική χρήση της αγροτεμαχίων
•Για να αποφευχθεί η διόγκωση των τιμών
•Για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης
•Για την προστασία του περιβάλλοντος

Αν συνεπώς κάποιος έχει ένα βιώσιμο σχέδιο (γεωργικό, βιοτεχνικό κ.λ.π.) και θέλει να το υλοποιήσει σε αγροτική έκταση, μπορεί να απευθυνθεί στην Safer της περιοχής του, για να πληροφορηθεί και στη συνέχεια να αγοράσει την κατάλληλη  για το σχέδιο του έκταση. Φυσικά η Safer θα εξετάσει αν το σχέδιο αυτό είναι βιώσιμο, και  σύμφωνα με τις τοπικές πολιτικές, αν ανταποκρίνεται στο δημόσιο συμφέρον και αν σέβεται το περιβάλλον, το τοπίο και τους φυσικούς  πόρους.

Οι  Safer έχουν δημιουργήσει  site (http://www.proprietes-rurales.com/fr/default.asp) , όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί  να πληροφορηθεί για κάθε περιοχή , τι υπάρχει διαθέσιμο, προς πώληση από αυτές.

Ετησίως οι αντίστοιχες Safer των Κρατών – Μελών  συναντώνται και  ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες. Σε κάποια εξ αυτών είχε συμμετάσχει και η ΑΓΡΟΓΗ, για την οποία αναφέρεται σχετικά παρακάτω.

Τι έχει κάνει η χώρα μας , σχετικά με την αξιοποίηση της αγροτικής γης;
Με τον νόμο 2637/1998 ιδρύθηκε η Εταιρεία Αξιοποίησης Αγροτικής Γης Α.Ε., η μετέπειτα ονομασθείσα  ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.. Στο άρθρο 49 του νόμου θεσμοθετήθηκε το δικαίωμα προτίμησης, το οποίο εφαρμόζεται σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας (!), που φυσικά δεν έχει ποτέ καθορισθεί. Το αποτέλεσμα ήταν  να μην λειτουργήσει ποτέ το δικαίωμα προτίμησης. Δηλαδή και εδώ η γραφειοκρατία έβαλε το … χεράκι της.
Η  ΑΓΡΟΓΗ ουδέποτε λειτούργησε,  σύμφωνα με τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, έγινε δε εργαλείο ρουσφετιών. Είναι γνωστές οι 400(!) ρουσφετολογικές προσλήψεις του Υπουργού Γεωργίας Χατζηγάκη, εξ αιτίας των οποίων η  ΑΓΡΟΓΗ ονομάσθηκε – και δικαίως – «αμαρτωλή».

Το δικαίωμα προτίμησης πρέπει να θεσμοθετηθεί εκ νέου και να  εφαρμοσθεί , όχι φυσικά με την ίδρυση μίας νέας ΑΓΡΟΓΗΣ, αλλά εντάσσοντας αυτή την δραστηριότητα σε υπάρχοντας οργανισμούς γεωργικού προσανατολισμού, όπως π.χ.  στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η εφαρμογή του θα βοηθήσει τα μέγιστα στη αναβάθμιση της ελληνικής μας γεωργίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου