Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ Ή ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ;

{Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2011
(νεότερη ανάρτηση, μετά τον νόμο 4014/2011)
Για τις τελικές ρυθμίσεις, όσον αφορα στα αυθαίρετα, μπορείτε να ανατρέξετε στην ανάρτηση μας "ΡΥΘΜΙΣΗ (ή κοινώς ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ) ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΝΟΜΟΥ  4014/2011"}


Τα αυθαίρετα κτίσματα στην χώρα μας είναι σαν μία σύγχρονη  Λερναία Ύδρα. Ένα γκρεμίζεις (που και που), δέκα φυτρώνουν, αλλά και αν δεν γκρεμίζεις κανένα , συνέχεια φυτρώνουν νέα αυθαίρετα. Με τον ρυθμό  που αυξάνονται, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εικόνα της χώρας μας  μετά από λίγα χρόνια. Ο αριθμός των αυθαιρέτων είναι άγνωστος και οι διάφορες εκτιμήσεις παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις. Άλλοι τα υπολογίζουν σε 500.000, ενώ άλλοι τα ανεβάζουν σε 1.000.000.

Σήμερα και τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσδοκούν χρηματικά ποσά από τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων, με την καταβολή προστίμου, είτε για την διατήρηση αυτών (ΠΑΣΟΚ), είτε για  την πλήρη νομιμοποίηση τους (Ν.Δ.),  αφού έτσι κι’ αλλιώς όλοι  ξέρουμε , ότι αυτά δεν πρόκειται ποτέ να κατεδαφισθούν.

Οι θέσεις των δύο κομμάτων είναι  σε γενικές γραμμές οι εξής:

ΠΑΣΟΚ:
Μια περυσινή εισήγηση για εισροή αρκετών δις ευρώ στα ταμεία του κράτους από τα αυθαίρετα, επανήλθε  μετά την παρουσίαση του Οδικού Χάρτη από τον κον Πρωθυπουργό. Η εισήγηση αυτή αφορά στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων. Η τακτοποίηση αυτή θα γίνει κατά το πετυχημένο πρότυπο των ημιυπαίθριων  χώρων και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται  θέμα νομιμοποίησης  τους. Το σχέδιο της τακτοποίησης αυτών θα  ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο  Πλαίσιο 2012-2015, το οποίο η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή εντός του Μαΐου.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώθηκε διαφωνία από την Υπουργό Περιβάλλοντος και  Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κα Τίνα Μπιρμπίλη. Η κυρία Υπουργός  διατύπωσε την  διαφωνία της στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει πολεοδομικός και περιβαλλοντικός μανδύας σε μία ρύθμιση που θα έχει μόνο μια εισπρακτική λογική».
Η διαφωνία της κας Υπουργού ακούγεται να έχει λογική, διότι έρχεται σε αντίθεση με την αποστολή του Υπουργείου της, γεννάται όμως το ερώτημα, τι πρέπει να γίνει, αφού όλοι ξέρουμε ότι ποτέ δεν πρόκειται να κατεδαφισθούν τα αυθαίρετα κτίσματα;
 
  
ΝΔ:
Ο Πρόεδρος της ΝΔ , κατά την παρουσίαση του ΖΑΠΕΙΟΥ ΙΙ, ανακοίνωσε άμεση νομιμοποίηση των αυθαίρετων, που κατά την εκτίμηση της ΝΔ ανέρχονται σε 1.000.000. Στην παραπάνω νομιμοποίηση δεν θα περιληφθούν τα κτίσματα , που είναι στον αιγιαλό και στα δάση, που σύμφωνα με την εκτίμηση του κόμματος καλύπτουν το 30% του συνόλου των αυθαιρέτων. Η νομιμοποίηση, που θα αφορά το υπόλοιπο 70% ,  θα περιλαμβάνει και έκδοση τίτλων κυριότητας.

Σχετικά με το θέμα των αυθαιρέτων δημοσιεύθηκε άρθρο στην εφημερίδα  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (15-5-2011) με τίτλο  «Ποια αυθαίρετα τακτοποιούνται»   http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_15/05/2011_442236. Στο άρθρο αυτό αναγράφεται δήλωση του Προέδρου του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κου  Κώστα Μενουδάκου, σύμφωνα με την οποία, νομιμοποίηση αυθαιρέτων , που έχουν αναγερθεί μετά το 1983, είναι αδύνατη,  κατ’ εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματος. Επί πλέον υπάρχει δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων , που έχουν δομηθεί εντός περιοχής , όπου επιτρέπεται η δόμηση, αν   αυτά δεν έχουν υπερβεί τους όρους δόμησης , που ισχύουν στην περιοχή αυτή.

 
Για να λυθεί το πρόβλημα των αυθαιρέτων, έκτος από την πολιτική βούληση , που απαιτείται, και που θέλω να πιστεύω ότι σήμερα υπάρχει, πρέπει να γίνει χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και της αξιοποιήσεις του πλούσιου χαρτογραφικού υλικού , που  διαθέτει η χώρα μας.
- Σήμερα υπάρχουν διαχρονικοί Ορθοφωτοχάρτες στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας (π.χ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.) με γεωμετρική ακρίβεια και διακριτική ανάλυση (resolution), ικανές, ώστε να μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα, για το   πότε κτίστηκε κάθε αυθαίρετο, πότε έγινε επέκταση αυτού κ.λ.π..
- Επίσης υπάρχουν αρχεία δορυφορικών εικόνων (ιστορικές δορυφορικές εικόνες),  που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επικουρικά και μαζί με το παραπάνω χαρτογραφικό υλικό.
Με το υλικό αυτό μπορεί να εξακριβωθεί με βεβαιότητα η χρονολογία οικοδόμησης κάθε αυθαίρετου. 
Εξ άλλου σύγχρονες λήψεις δορυφορικών  εικόνων,  έγχρωμες και πολύ μεγάλης διακριτικής ανάλυσης (VHR- very high resolution), μπορούν να καλύπτουν συνεχώς  την χώρα μας και να μας αποκαλύπτουν κάθε παράνομη οικοδομική δραστηριότητα.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, η όλη διαδικασία ρύθμισης των αυθαιρέτων θα πρέπει να κινείται στο παρακάτω πλαίσιο:
1. Νομιμοποίηση (ή μόνο τακτοποίηση) των αυθαιρέτων , που έχουν δομηθεί μέχρι το 1983.
2.Νομιμοποίηση (ή μόνο τακτοποίηση) των αυθαιρέτων , που έχουν δομηθεί εντός περιοχών, όπου επιτρέπεται η δόμηση, τα δε αυθαίρετα δεν έχουν υπερβεί τους όρους δόμησης της περιοχής.
3.Τακτοποποίηση των λοιπών αυθαιρέτων, κατά το πετυχημένο πρότυπο της ρύθμισης των ημιυπαίθριων χώρων.
4. Αυστηροί έλεγχοι , ώστε να δοθεί ένα οριστικό τέλος και να εξαλειφθεί οριστικά  το χρονίζον πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.

Από τις παραπάνω νομιμοποιήσεις / τακτοποιήσεις πρέπει οπωσδήποτε να εξαιρεθούν τα αυθαίρετα κτίσματα , που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές, όπως περιοχές Αιγιαλού, περιοχές NATURA (αν ευρίσκονται σε αντίθεση με την πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ), αρχαιολογικούς χώρους κ.λ.π.. Εξαίρεση της νομιμοποίησης/ τακτοποίησης για τα αυθαίρετα , που βρίσκονται σε δασικές περιοχές (σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ), δεν νομίζω ότι πρέπει προβλεφθεί, διότι έτσι θα εξαιρεθεί η πλειοψηφία των αυθαιρέτων, τα οποία φυσικά και δεν πρόκειται ποτέ να κατεδαφισθούν.
                             Πιθανόν τα απεικονιζόμενα κτίσματα να είναι αυθαίρετα,
                             εντός  δασικών περιοχών. Μπορούν να κατεδαφισθούν;

Ο όρος «αυστηροί έλεγχοι» (παράγραφος 4)  ακούγεται τελείως αόριστος και θυμίζει προεκλογικές εξαγγελίες παρελθόντων ετών , εξαγγελίες που εκφράζουν  νοοτροπία, η οποία  μας έφθασε στην σημερινή κατάσταση. Θα πρέπει συνεπώς και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να τον εξειδικεύσουμε:
Οι έλεγχοι  πρέπει να καλύπτουν δύο σκέλη: (α) την παρακολούθηση της παράνομης δόμησης  (β) την κατεδάφιση των αυθαιρέτων
(α) Παρακολούθηση της παράνομης δόμησης:
Προϋποθέτει την δημιουργία φορέα, που με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας θα αξιοποιεί τις πληροφορίες , που υπάρχουν τόσο στο υπάρχον χαρτογραφικό υλικό, όσον και στο νέο χαρτογραφικό υλικό, για την διαρκή παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης.  Ο φορέας αυτός θα αναλάβει επίσης να προσδιορίσει αν ένα αυθαίρετο έχει δομηθεί πριν ή μετά το 1984, ώστε κατά περίπτωση να νομιμοποιηθεί ή να τακτοποιηθεί αντιστοίχως ή αν ευρίσκεται εντός Αιγιαλού, περιοχής NATURA κ.λ.π., για να εξαιρεθεί της τυχόν νομιμοποίησης ή τακτοποίιησης.
(β) Κατεδάφιση των αυθαιρέτων
Σε κάθε Περιφέρεια θα πρέπει να δημιουργηθεί φορέας για την κατεδάφιση των νέων αυθαιρέτων.Ο φορέας αυτός θα πρέπει να διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε τα παραπάνω ακούγονται σαν ουτοπία, αφού η υλοποίηση τους απαιτεί χρήματα. Το πρόβλημα όμως μπορεί να λυθεί, αν προβλεφθεί ένα ποσοστό , από τα χρήματα , που θα καταβληθούν στα πλαίσια της παραπάνω τακτοποίησης/νομιμοποίησης. Το ποσοστό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία των υποδομών , που απαιτούνται για την υλοποίηση των παραπάνω (Παρακολούθηση της παράνομης δόμησης /  Κατεδάφιση των αυθαιρέτων).Εκτιμώ ότι το ποσοστό αυτό θα είναι πολύ μικρό και δεν θα επηρεάσει τον στόχο, όσον αφορά στο χρηματικό ποσό , που προσδοκάται  να εισπραχθεί από την ρύθμιση των αυθαιρέτων.

Ας δείξουμε και εμείς ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε την σύγχρονη τεχνολογία , για να μη μας κατηγορεί  η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών  κα Μαρία Φέκτερ, σε δηλώσεις της στο περιθώριο του Ecofin της 16-5-2011, ότι  «Η Ελλάδα παραμένει στην κατάσταση που βρισκόταν τη δεκαετία του 1970. Δεν λειτουργεί έτσι. Αν εξαπατήσατε για να μπείτε στην Ευρωζώνη, τώρα θα πρέπει να δουλέψετε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου