Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ

Το κτηματολόγιο είναι βασικό έργο υποδομής, το οποίο  αν λειτουργούσε σήμερα, θα ήταν κυριολεκτικά «παιχνιδάκι» ορισμένες από τις αναγκαίες επεμβάσεις, για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας, όπως π.χ.:
- Η αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου
- Ο έλεγχος του υποβαλλομένου Ε9 (των  φορολογικών δηλώσεων)
- Η διαχείριση του συστήματος αντικειμενικών αξιών


Τι συμβαίνει με το κτηματολόγιο;
Δυστυχώς το κτηματολόγιο εξελίσσεται σαν το «Γιοφύρι της Άρτας ». Ο  πρώτος  νόμος, που το αφορούσε, ψηφίσθηκε πριν από 25 χρόνια (νόμος 1647/1986 ΦΕΚ 141 τεύχος Α/19-9-1986), με το οποίο συστήθηκε ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδας (ο γνωστός ΟΚΧΕ). Στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 αυτού  αναφέρεται « Σκοπός του Οργανισμού είναι η σύνταξη , τήρηση και η ενημέρωση του ενιαίου αποδεικτικού κτηματολογίου…» , όπου η λέξη «αποδεικτικού», δεν υπήρχε στο αρχικό σχέδιο νόμου, αλλά προστέθηκε κατά την φάση της συζήτησης  του νόμου.  
Κατά την γνώμη μου μία αιτία  καθυστέρησης της  κατάρτισης του Κτηματολογίου οφείλεται στην παραπάνω προσθήκη. Το κτηματολόγιο θα έπρεπε να προχωρήσει κατ’ αρχάς ως μη αποδεικτικό και σταδιακά να μετεξελιχθεί σε αποδεικτικό.
Μία άλλη αιτία καθυστέρησης στην  κατάρτιση του κτηματολογίου είναι  η μη αξιοποίηση της εμπειρίας φορέων του Ελληνικού Δημοσίου,   σε ανάλογες εργασίες και πιο συγκεκριμένα η μη αξιοποίηση της εμπειρίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Η  εμπειρία αυτή  προέρχεται από την εφαρμογή του αναδασμού, που προϋποθέτει την κατάρτιση  κτηματολογίου.  Οι  υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ με ανάλογη εμπειρία είναι  η Διεύθυνση Τοπογραφικής και η Διεύθυνση Πολιτικής Γης.

Ο αναδασμός στη χώρα μας
Μέχρι σήμερα ο αναδασμός έχει εφαρμοσθεί σε 11 εκατ. στρέμματα περίπου. Για τις παραπάνω εκτάσεις έχουν εκδοθεί επίσημοι τίτλοι κυριότητας και υπάρχουν πλήρη τεχνικά στοιχεία (τοπογραφικά διαγράμματα κ.λ.π.). Η ένταξη των παραπάνω εκτάσεων στο κτηματολόγιο είναι εργασία σχετικά εύκολη και γρήγορη.
Με την ένταξη των εκτάσεων αυτών στο κτηματολόγιο, θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί αυτό σε ένα σημαντικό τμήμα της αγροτικής μας γης. Η καθαρά αγροτική γη στην χώρα μας εκτιμάται στα 39,5 εκατ. στρέμματα, συνεπώς οι εκτάσεις  αναδασμού ανέρχονται στο ποσοστό του 27,85% της αγροτικής γης!!!!!

Πως αντιμετωπίζεται ο αναδασμός από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.;
Η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. ανήκει στο ελληνικό δημόσιο,  επιφορτισμένη με την κατάρτιση του κτηματολογίου. Η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει ξεχωριστά τις περιοχές αναδασμών, αλλά  ο μελετητής που αναλαμβάνει την σύνταξη του  κτηματολογίου σε μία περιοχή, είναι υποχρεωμένος να λάβει υπ’ όψη του και τους αναδασμούς  της περιοχής αυτής. Η παραπάνω τακτική είναι εσφαλμένη, διότι για να λειτουργήσει το κτηματολόγιο στα 11 εκατ. στρέμματα  (εργασία σχετικά εύκολη) , θα πρέπει να έχουν  ολοκληρωθεί οι εργασίες κτηματολογίου και στις λοιπές  αγροτικές εκτάσεις.

Κτηματολόγιο και Αναδασμός
Αντί της παραπάνω τακτικής θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι  αναδασμοί ως ενιαίο αντικείμενο μελέτης και να εξαιρούνται από τις λοιπές αναθέσεις   κτηματολογίου.  Αν γίνουν στους αναδασμούς οι απαραίτητες εργασίες ένταξης τους στο κτηματολόγιο, θα μπορέσει η χώρα να έχει γρήγορα έτοιμο και αξιόπιστο  κτηματολόγιο στο 27,85% της αγροτικής γης. Οι εργασίες αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι παρακάτω:
-Ψηφιοποίηση στοιχείων αναδασμού (διαγράμματα και κτηματολογικοί πίνακες): Δυστυχώς η  πλειοψηφία των αναδασμών είναι  σήμερα σε αναλογική μορφή.
 -Μετατροπή του γεωδαιτικού συστήματος αναφοράς αυτών: Η πλειοψηφία των αναδασμών, εκτός αυτών που έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια , είναι στο σύστημα HATT.
 -Ενημέρωση με τις μεταβολές που έχουν γίνει μετά την κύρωση αυτών (μεταβιβάσεις κ.λ.π.), διότι δεν λειτουργεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύστημα ενημέρωσης αυτών.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι εκτός από τους αναδασμούς , θα μπορούσαν να ενταχθούν στο κτηματολόγιο και οι λοιπές τοπογραφικές εργασίες της Διεύθυνσης Τοπογραφικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι εργασίες αυτές είναι οι εξής:
1.Διανομές αγροτικών γαιών, προς αποκατάσταση ακτημόνων, εκτός αυτών , όπου έχει εφαρμοσθεί μετέπειτα αναδασμός.
2.Διανομές Συνοικισμών (δηλαδή οικοπέδων)  , προς αποκατάσταση  ομοίως ακτημόνων.
Για τις εργασίες αυτές ισχύει , ότι ακριβώς αναφέρεται και για τους αναδασμούς.
                                                
                                      
                                                                                                                       

                     Κτηματολόγιο χαραγμένο σε πέτρα  (εποχή χαλκού)










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου