Διαβάσαμε στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , της 20ης Δεκεμβρίου 2010, ότι μέχρι το τέλος του 2010 προβλεπόταν να καταβληθεί στους αγρότες ποσό 2,2 δις €, στα πλαίσια της ενιαίας ενίσχυσης του 2010, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της ενιαίας ενίσχυσης του 2010. Κατ’ αρχάς ελπίζουμε , οι ενισχύσεις που δόθηκαν τελικά να έπιασαν τον παραπάνω στόχο των 2,2 δις, διότι πολλές φορές ακούμε διθυραμβικές ανακοινώσεις, αλλά τελικά το αποτέλεσμα απέχει από την ανακοίνωση.
Η καταβολή 2,2 δις € εντός του 2010 αναμφιβόλως είναι θετικό στοιχείο , διότι η ενιαία ενίσχυση είναι η σημαντικότερη ενίσχυση , που καταβάλλεται ετησίως στους αγρότες, στα πλαίσια του ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ , του γνωστού Ο.Σ.Δ.Ε.. Τούτο όμως δεν αρκεί για να βγάλει κανείς το συμπέρασμα , ότι η χώρα μας κατόρθωσε τελικά να απαλλαγεί από τον βραχνά των προστίμων , που καταβάλλει ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) , λόγω μη σεβασμού και μη τήρησης των υποχρεώσεων μας, σχετικά με την όλη διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων.
Η ελεγκτικές αρχές της Ε.Ε συνήθως κάθε χρόνο ελέγχουν την όλη διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων, η οποία όμως αφορά το προηγούμενο έτος. Μετά τους ελέγχους αυτούς , τα συμπεράσματα, που προκύπτουν, μαζί με τα προτεινόμενα πρόστιμα, ανακοινώνονται στο ενδιαφερόμενο Κράτος – Μέλος και στη συνέχεια ακολουθεί μία διμερής διαδικασία διαβουλεύσεων, μεταξύ Ε.Ε. και Κράτους –Μέλους. Τα πρόστιμα οριστικοποιούνται πολλές φορές την μεθεπόμενη χρονία. Δηλαδή ο έλεγχος του ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ του 2010, θα γίνει το 2011 και τα αποτελέσματα αυτού, μαζί με τις οριστικές χρηματικές ποινές (πρόστιμα) θα ανακοινωθούν ίσως περί το 2012.
Στο παραπάνω χρονικό διάστημα, δηλαδή από την διενέργεια των ελέγχων μιας χρονιάς , μέχρι την οριστικοποιήσει των προστίμων, συνήθως έχουν επέλθει πολιτικές αλλαγές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (φυσικά και στα άλλα Υπουργεία) , που μπορεί να είναι από αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, μέχρι την αλλαγή κυβέρνησης. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο κανένας μέχρι σήμερα Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μερίμνησε να λάβει δραστικά μέτρα, ώστε να περιορισθεί ή να μηδενισθεί η αιμορραγία των χρηματικών προστίμων, διότι όταν έλθει η ώρα της καταβολής των προστίμων, άλλος συνήθως θα κληθεί να πληρώσει…….. τον λογαριασμό!!!!!.
Έτσι για να επανέλθουμε και πάλι στην παραπάνω επιτυχία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αυτή θα είναι πραγματική, μόνο αν και οι έλεγχοι της Ε.Ε., για το 2010 βγάλουν αποτέλεσμα θετικό, με ουσιαστική μείωση και γιατί όχι μηδενισμό των προστίμων.
Φυσικά εύλογα θα πεί κανείς: "Μ α κ α λ ά κ α ι θ α π ρ έ π ε ι ν α π ε ρ ι μ έ ν ο υ μ ε μ έ χ ρ ι τ ο 2 0 1 2 , γ ι α ν α δ ο ύ μ ε α ν έ χ ε ι γ ί ν ε ι κ α μ ί α ο υ σ ι α σ τ ι κ ή π ρ ό ο δ ο ς;". Οχι βέβαια, αλλά μία ασφαλής ένδειξη για μία ουσιαστική πρόδος θα ήταν τα μέτρα , που έχει λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σχέση με τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα της Ε.Ε., που αφορούν τους ελέγχους των προηγουμένων (προσφάτων) χρόνων.
Δηλώσεις του τύπου περί σύνταξης αγροτικού κτηματολογίου (όπως αναφέρω στην σελίδα "ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG;") μάλον αφήνουν κάποιες αμφιβολίες , για την λήψη ουσιαστικών μέτρων.
Καλή Αρχή
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο τις ενδείξεις που έχω τουλάχιστον για τη Μεσσηνία, η νέα ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων δημιουργεί πιο αναξιόπιστο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων απο το προυπάρχον.
Νομίζω οτι το ΟΣΔΕ είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, κάτι σαν τα "greek statisticks".
Είναι καιρός να αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση πριν είναι αργά.
Ακρως ενδιαφέρουσες απόψεις, που δυστυχώς επαληθεύουν τους φόβους μου, όταν αυτές μάλιστα προέρχονται από τον φίλο μου τον Τοπογράφο Μηχανικό Αντώνη Σωφρονά, που "έχει φάει το ΟΣΔΕ με το κουτάλι", όπως λέει και ο σοφός λαός μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΑΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ