Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Στις 14 Δεκεμβρίου 2003 ο (τότε) Υπουργός Γεωργίας κος Δρυς είχε δώσει συνέντευξη στο ΒΗΜΑ σχετικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του (τότε) Υπουργείου Γεωργίας (ΥΠΓΕ) και νυν Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Η συνέντευξη άρχιζε με την παρακάτω βαρύγδουπη δήλωση του κου Υπουργού: «Κανένα ακίνητο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Γεωργίας δεν θα παραμείνει χωρίς αξιοποίηση…». Από τότε πέρασαν πολύ  Υπουργοί Γεωργίας και των δύο κομμάτων εξουσίας   , αλλά αν και όλοι τους έκαναν παρόμοιες δηλώσεις , τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει.  

Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να δούμε, από τι αποτελείται η ακίνητη  περιουσία του ΥΠΑΑΤ και αν αξίζει τον κόπο να γίνουν ενέργειες για την αξιοποίηση της.

Βασικά η ακίνητη περιουσία του ΥΠΑΑΤ αποτελείται    από δύο κατηγορίες :
Η πρώτη κατηγορία συνίσταται από τα υπόλοιπα των εκτάσεων, που έχουν διατεθεί από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής, για την αποκατάσταση των προσφύγων και στη συνέχεια των γηγενών ακτημόνων. Σήμερα οι εκτάσεις αυτές είναι κατά κανόνα καταπατημένες. Κατά την άποψη μου, η αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών , δεν πρόκειται να αποδώσει , διότι αυτές αποτελούνται κατά κανόνα από μικρά και διάσπαρτα αγροτεμάχια. Ίσως θ’ άξιζε να γίνει αξιοποίηση των διαθέσιμων οικοπέδων , τα οποία έχουν  απομείνει από διανομές Συνοικισμών. Τα οικόπεδα αυτά σήμερα έχουν αρκετά μεγάλη αξία , λόγω της ανάπτυξης των παραπάνω Συνοικισμών.
Ανεξάρτητα όμως των παραπάνω, θα πρέπει το ΥΠΠΑΤ να μεριμνήσει για την οριστική ρύθμιση των αυτών των εκτάσεων, με κατεύθυνση φυσικά την διάθεση τους στους αγρότες, διότι η σημερινή κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα οι τοπικές υπηρεσίες (οι Νομαρχιακές Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης προ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ) να επιφορτίζονται  με επί πλέον φόρτο εργασίας (διοικητικές αποβολές κ.λ.π.) χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Σχετικά με την καταγραφή των παραπάνω ακινήτων, το 2003 είχε εκδοθεί από τον τότε Υπουργό Γεωργίας κο Δρυ, η υπ’αρίθμ.186576/11-7-2003 απόφαση, με θέμα την «Καταγραφή των  εποικιστικών  (κοινοχρήστων  και διαθεσίμων) εκτάσεων» , όπου ορίζοντο ως αρμόδιοι φορείς για την καταγραφή των εκτάσεων ,  από κοινού η Διεύθυνση Τοπογραφικής  και η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.. Κατ’ εφαρμογή της απόφασης αυτής  η ΑΓΡΟΓΗ  έχει προβεί σε καταγραφή σημαντικού μέρους αυτών. Η καταγραφή θα μπορέσει να αποτελέσει βασικό εργαλείο , για την εφαρμογή  οποιασδήποτε απόφασης του ΥΠΑΑΤ , σχετικά με το θέμα αυτό.
Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από ακίνητα των Οργανισμών   (υφισταμένων και καταργηθέντων) του ΥΠΑΑΤ. Το 2003 , όταν δηλαδή δόθηκε η παραπάνω συνέντευξη, είχα προτείνει σαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της  ΑΓΡΟΓΗΣ  Α.Ε. (που τότε ακόμη δεν είχε χαρακτηρισθεί …..αμαρτωλή) ,να αρχίσει η Εταιρεία την καταγραφή της περιουσίας των παραπάνω Οργανισμών. Το πρώτο βήμα  - και δυστυχώς το τελευταίο - ήταν η καταγραφή των ακινήτων με βάση αναφορές των Οργανισμών αυτών. Η καταγραφή έγινε και το αντίστοιχο ψηφιακό αρχείο (.xls) πρέπει να υπάρχει στην ΑΓΡΟΓΗ. Από τα καταγραφέντα  στοιχεία είχε προκύψει , ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογα ακίνητα ιδιοκτησίας των Οργανισμών αυτών, όπως π.χ. αποθήκες του καταργηθέντος Οργανισμού Καπνού κ.λ.π. Τα ακίνητα αυτά είναι εγκαταλελειμμένα και θα άξιζε τον κόπο , το ΥΠΑΑΤ να ασχοληθεί μαζί τους.

Στην παραπάνω συνέντευξη ο κος Υπουργός κάνει ειδική μνεία για το ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ. Στην συνέντευξη αυτή περιγράφονται μεγαλεπήβολα σχέδια, που φυσικά τίποτα από αυτά δεν έγινε. Μήπως θα άξιζε τον κόπο να ασχοληθεί το ΥΠΠΑΤ με το κτήμα  αυτό; Όχι βέβαια προς την κατεύθυνση της εκποίησης του, αλλά τις πραγματικής αξιοποίησης , μέσα στα πλαίσια της συνέντευξης , προς όφελος των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου