Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ 2010-2011

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έχει   αναρτηθεί  κείμενο, σχετικά με την στρατηγική του 2011, που θα ακολουθηθεί για να βγει η ελληνική γεωργία από την κρίση. Το κείμενο αυτό φέρει τον τίτλο   «ΝΕΑ   ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΕΡΓΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ  2010-2011» (http://www.minagric.gr/greek/index.shtml). Το κείμενο αυτό έχει συνταχθεί τον  Ιούλιο του 2010, δηλαδή υπό  την παρούσα κυβέρνηση, αλλά υπό  την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο στάθηκα στο Κεφάλαιο 9, που φέρει τον τίτλο «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ», τίτλος «ελκυστικός» για έναν  Τοπογράφο Μηχανικό. Δυστυχώς όμως διαβάζοντας το Κεφάλαιο αυτό απογοητεύτηκα πλήρως, διότι το περιεχόμενο του είναι ασαφές και χωρίς τίποτα το συγκεκριμένο, που να μας διαφωτίζει  σχετικά με τον σχεδιασμό και την διαχείριση της αγροτικής μας γης.

Στο Κεφάλαιο αυτό μετά  από μία γενικόλογη εισαγωγή, από την οποία δεν προκύπτει τίποτα το ουσιαστικό, ο συντάκτης του βαπτίζει εκ νέου  το   ΟΣΔΕ και από «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου» (από την αγγλική ονομασία «Integrated Administration and Control System IACS») , το μετονομάζει σε ……… «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων». Επί πλέον  και τελείως  αυθαίρετα το ταυτίζει  με το «Αγροτικό Κτηματολόγιο». 
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω ,ο συντάκτης του κειμένου αναφέρει για το ΟΣΔΕ:
«Σημειώνεται ότι μια τέτοια παρέμβαση (δηλαδή το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ)  προϋποθέτει μια πλήρη αποτύπωση και πληρότητα στοιχείων αναφορικά με τις επιλέξιμες εκτάσεις και τη σημερινή κατάσταση χρήσης τους.
Η εικόνα αυτή είναι πλέον διαθέσιμη και επικαιροποιείται συνεχώς. Έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα πολύτιμο εργαλείο χάραξης και εφαρμογής πολιτικής. Ένα εργαλείο, μία ταυτότητα, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.»
Προσωπικά  θα προτιμούσα τα εύσημα για  το ΟΣΔΕ να προέρχονται  από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Ε.Ε. και όχι από τον συντάκτη του κειμένου. Όπως έχω αναφέρει στη  ανάρτηση μου «ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ 50% ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2010», επειδή κατά κανόνα οι έλεγχοι της  Ε.Ε.  γίνονται μετά από την μεσολάβηση σημαντικού χρονικού διαστήματος, άλλος διαπράττει το σφάλμα και άλλος πληρώνει τον λογαριασμό. Συνεπώς  δεν γνωρίζουμε αν πράγματι έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος στην κατάρτιση του ΟΣΔΕ. Για την  αξιοπιστία του ΟΣΔΕ, διατυπώθηκε στην παραπάνω ανάρτηση   από έμπειρο και αγαπητό συνάδελφο,υπό μορφή σχολίων,  αμφισβήτηση,  με την  οποία συμφωνώ και εγώ απόλυτα.

Όσον αφορά εξ άλλου το θέμα των αναδασμών, για τους οποίους έχω  επισημάνει, ότι είναι ζωτικής σημασίας έργο, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας (βλέπε την ανάρτηση μου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ»), η μόνη αναφορά που γίνεται στο τέλος του Κεφαλαίου  είναι κατά  λέξη  η εξής:
«Η αγροτική γη είναι το ποιοτικό κριτήριο για τη στήριξη της ελληνικής υπαίθρου και των νέων αγροτών, ενώ η αναδιανομή μια από τις βασικές πολιτικές του Κράτους Πρόνοιας».
Προφανώς για το θέμα αυτό δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός προγραμματισμός. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω , ότι με την διοικητική αναμόρφωση (σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) δίδεται μία ευκαιρία να διορθωθούν ολέθρια λάθη του παρελθόντος, εξ αιτίας των οποίων η χώρα μας από πρωτοπόρος στους αναδασμούς, έχει γίνει ουραγός, με ορατές επιπτώσεις ,  όπως π.χ. η εγκατάλειψη της αγροτικής γης κυρίως στις μειονεκτικές και ορεινές περιοχές. 
Με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ  παρέχεται η ευκαιρία να δημιουργηθούν Περιφερειακές Υπηρεσίες, που θα αναλάβουν το έργο της εφαρμογής του αναδασμού, μια και οι αντίστοιχες Νομαρχιακές Υπηρεσίες Τοπογραφικής έχουν πλήρως αποδυναμωθεί και οι περισσότερες από αυτές δεν μπορούν να  ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το  σχήμα των Περιφερειακών Υπηρεσιών είναι δοκιμασμένο στην πράξη, διότι πριν από την αποδυνάμωση της Τοπογραφικής Υπηρεσίας, με την κακώς καλούμενη αποκέντρωση της (στην πραγματικότητα η αποκέντρωση αυτή ήταν η καταστροφή της Τοπογραφικής), λειτουργούσαν οι Επιθεωρήσεις Τοπογραφικής , μία ανά Περιφέρεια,. Το σχήμα αυτό απέδιδε μεγάλες ετήσιες αποδόσεις αναδασμών, που πολλές φορές έφθαναν στις 700.000 στρέμματα. Σήμερα μία ετήσια απόδοση 100.000 στρεμμάτων θεωρείται επιτυχία!!!!!.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε κάνει προσπάθεια διόρθωσης του παραπάνω προβλήματος με τον νόμο  3399/17-10-2005 (τεύχος Α-ΦΕΚ 255).   Ειδικότερα στο άρθρο 3 αυτού προέβλεψε την  σύσταση σε κάθε  Περιφέρεια, Τμημάτων Αναδασμού – Εποικισμού, όπου όμως δυστυχώς η προσπάθεια αυτή έμεινε στα χαρτιά.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3399
Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων − Προσαρμογή στη νέα Κ.Α.Π. και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
……………………………………………………………………………………………………….....................….........….
Άρθρο 3
Ρύθμιση θεμάτων αναδασμού
1. α) Σε καθεμία από τις Περιφέρειες της χώρας συνιστάται Τμήμα Αναδασμού − Εποικισμού, που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση της οικείας Περιφέρειας και είναι αρμόδιο για:
αα) Το συντονισμό των εργασιών αναδασμού − εποικισμού στα πλαίσια της οικείας Περιφέρειας.
ββ) Τη συμμετοχή στις επιτροπές που προβλέπονται από τη νομοθεσία του αναδασμού και του εποικισμού.
γγ) Τη συμμετοχή στις επιτροπές ανάθεσης μελετών αναδασμού − εποικισμού και εν γένει μελετών στον ιδιωτικό τομέα.
δδ) Την επίβλεψη των εργασιών αναδασμού που έχουν ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα.
εε) Τη συμμετοχή σε τοπογραφικά συνεργεία για την εκτέλεση εργασιών αναδασμού − εποικισμού.
στστ) Την επίβλεψη, έλεγχο και παραλαβή των τοπογραφικών εργασιών που ανατίθενται στον ιδιωτικό τομέα.
β) Για τις ανάγκες του Τμήματος Αναδασμού − Εποικισμού συνιστώνται σε κάθε Περιφέρεια οι ακόλουθες θέσεις μόνιμου προσωπικού:
ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Γεωπόνων θέσεις ……………………………….…….2
ΠΕ Μηχανικών ειδικότητας Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών θέσεις …….…2
ΠΕ Διοικητικού − Οικονομικού θέση …………………………………………..………1
Σύνολο θέσεις…………………………………………………………………….…….. 5
γ) Του Τμήματος Αναδασμού − Εποικισμού προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Γεωπόνου ή υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Μηχανικών ειδικότητας Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού.
…………………………………………………………………………………………..
Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2005
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
………………….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου