Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Επιτέλους!!
Η Commission το τόλμησε!!
Δημοσιεύθηκε σήμερα  (http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231122395) η είδηση ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπέγραψε απόφαση , με την οποία αυξάνεται η κοινοτική συμμετοχή στα έργα του προγράμματος ΕΣΠΑ στο 95%. Η παραπάνω απόφαση αφορά εκτός από την Ελλάδα και τις Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Λετονία και Ουγγαρία (άραγε γιατί εξαιρέθηκε η Βουλγαρία, όπου θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και Ελληνικές Επιχειρήσεις στην υλοποίηση του αντίστοιχου Βουλγαρικού προγράμματος Κοινοτικής στήριξης ;).
Η παραπάνω απόφαση θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης για την χώρα μας στα 900 εκατ. €. Για να γίνει τούτο αντιληπτό , αναφέρουμε ότι όλες οι δράσεις , που συνθέτουν το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, με τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς τους. Δηλαδή το συνολικό ποσό για την υλοποίηση των δράσεων του ΕΣΠΑ είναι προκαθορισμένο. Άρα η μείωση της ελληνικής συμμετοχής, θα πρέπει να συνοδεύεται από ισόποση αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής, όπου η παραπάνω μείωση/ αύξηση  υπολογίζεται στα 900 εκατ. €.

Στην ανάρτηση μας της 3ης Ιουλίου 2011 , με τον τίτλο ΕΣΠΑ – ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (http://anastasiospanag.blogspot.com/2011/07/blog-post.html) είχαμε επισημάνει , ότι η αρχική απόφαση της Commission για αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 85% ήταν στην ουσία «δώρον άδωρο».

Αντιθέτως η τωρινή απόφαση  ελαχιστοποιεί την συμμετοχή της χώρας μας και θα μπορούσε να  χαρακτηρισθεί η συμμετοχή αυτή, ως συμβολική.

Η απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής ήδη εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρέπει να εγκριθεί  από το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Ελπίζω να μην υπάρξουν εκπλήξεις , αφού άλλωστε η απόφαση δεν αφορά μόνο την χώρα μας, αλλά και κράτη-μέλη επιρροής των βορείων χωρών.

Επιτέλους οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών το τόλμησαν!! 

Πάντως η παραπάνω απόφαση είναι μόνο η αρχή. Τα δύσκολα αρχίζουν κατά την υλοποίηση των δράσεων του ΕΣΠΑ. Δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει πάρει εύσημα στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Απαιτούνται αλλαγές στις δομές και εδώ αποκτά σημασία η πρόταση της Commission για παροχή τεχνικής υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου