Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ



Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του  αναφέρθηκε στην πρόθεση της Εκκλησίας να διαθέσει την αγροτική γη , που της ανήκει, σε όσους επιθυμούν να εργασθούν στην ελληνική γη.
Πιο συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει στο μήνυμα  του (διατηρείται το πολυτονικό σύστημα):
"… Καί αὐτό τό γνωρίζει καλά ἡ Ἐκκλησία μας. Γι αὐτό στήριξε καί θά στηρίζει πνευματικά καί ἔμπρακτα τήν προσπάθεια τοῦ λαοῦ μας γιά μιά νέα ἀρχή καί θά σταθεῖ ἀρωγός ὅπου μπορεῖ νά ἐνισχύσει τόν λαό μας. Εἶναι καιρός νά ἀρθοῦν τά ἐμπόδια, ὥστε αὐτή ἡ λίγη περιουσία πού ἀπέμεινε στήν Ἐκκλησία νά τῆς ἐπιτραπεῖ νά τήν ἀξιοποιήσει πρός ὄφελος τοῦ λαοῦ μας. Καί ὅποιος ἐπιθυμεῖ νά ἐργαστεῖ στήν ἑλληνική γῆ, συμβάλλοντας στή διατροφική ἐπάρκεια τῆς χώρας καί στήν ἀνάπτυξη σύγχρονων ἐξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας καί βοσκῆς, ἄς γνωρίζει ὅτι, ὅση λίγη γῆ ἀνήκει ἀκόμα στήν Ἐκκλησία, θά εἶναι στή διάθεσή του"

Εξ άλλου ο διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής κος Χάρης Κονιδάρης σε δήλωση του στα «ΝΕΑ» (27/12/2012)  τόνισε πως «για τον Αρχιεπίσκοπο σημασία έχει να αρθούν επιτέλους τα εμπόδια και να δοθεί στην Εκκλησία η δυνατότητα να αξιοποιήσει την ελάχιστη περιουσία που της έχει απομείνει προς όφελος του ελληνικού λαού και κυρίως των πιο αδύναμων. Δηλαδή σημασία έχει να γίνει η ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία παραγωγική και λειτουργική. Να αποδίδει καρπούς, να φέρνει μεροκάματα και να γεννά θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα λοιπόν και  με την ειδησεογραφία των ημερών, στόχος της Εκκλησίας είναι η αγροτική εκκλησιαστική περιουσία να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού και να βοηθήσει  να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, στη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας. Υπολογίζεται ότι η Εκκλησία διαθέτει διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα αρκετές  χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης, προβληματίζεται όμως για το ποιοι θα μπορούσαν να τα καλλιεργήσουν και  με ποια κριτήρια; Γι' αυτό κρίνει απαραίτητη τη συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ήδη κατά πληροφορίες έχουν γίνει επαφές με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κον Αθ. Τσαυτάρη.

Στην συνέντευξη όμως που έδωσε ο κος Υπουργός στο Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 9.84 (3/1/2013), ενώ ανέφερε τον άμεσο σχεδιασμό του Υπουργείου, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή σε κρίσιμα αγροτικά προϊόντα, για να μειωθούν οι αντίστοιχες εισαγωγές,  δεν έκανε καμία αναφορά στην παραπάνω πρόταση της Εκκλησίας.

Κάνοντας μία εξέταση των παραπάνω,  προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:
1-Ποια είναι τα εμπόδια, εξ αιτίας των οποίων δεν μπορεί η εκκλησία να αξιοποιήσει την αγροτική της περιουσία;
2- Τι εννοεί η Εκκλησία με την λέξη «διάθεση» στους αγρότες;
-      Εννοεί παραχώρηση κατά κυριότητα   ή
  Εννοεί προσωρινή διάθεση , όπου την κυριότητα θα την διατηρεί η εκκλησία και φυσικά κάποτε τα αγροτεμάχια θα τα πάρει πίσω.
Αν συμβαίνει το τελευταίο, τότε οι αγρότες, στους οποίους θα διατεθεί η αγροτική εκκλησιαστική γη  δεν θα μπορούν  να κάνουν  επενδύσεις και έγγειες βελτιώσεις (ή δεν θα τους συμφέρει να κάνουν), αφού δεν θα έχουν  την κυριότητα των αγροτικών ακινήτου και κάποτε η εκκλησία θα τους τα πάρει πίσω.
3- Γιατί άραγε ο κος Υπουργός, στην παραπάνω ραδιοφωνική του συνέντευξη, δεν έκανε καμία αναφορά στην πρόταση της Εκκλησιάς; Έχει γίνει άραγε επαφή της Εκκλησίας με το Υπουργείο ή όχι; Επειδή κυκλοφορούν διάφορα σχετικά με το θέμα αυτό, μία επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ήταν χρήσιμη.



Τι προτείνεται να γίνει ;

Για να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων αγροτών, τα αγροτεμάχια της Εκκλησίας θα πρέπει να μεταβιβασθούν κατά κυριότητα στους δικαιούχους , μαζί με τις λίγες αγροτικές εκτάσεις, που έχουν απομείνει στη κυριότητα του Ελληνικού  Δημόσιου. Έτσι  θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, αυτής της παραχώρησης. 



Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και λέγεται ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ (Β. Δ. 29-10/6-12-1949), μαζί με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που είναι μεταγενέστερες αυτού. Το σύνολο των παραπάνω νομοθετημάτων δίδει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα, όπως:


-      Κριτήρια διάθεσης της αγροτικής γης


-    Διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν


-      Διοικητικά Όργανα που θα υλοποιήσουν τις διαδικασίες


-      Τρόπος διάθεσης των αγροτεμαχίων κ.λ.π.


Με το σύνολο της παραπάνω νομοθεσίας έχει γίνει επιτυχώς η αποκατάσταση των ακτημόνων (γηγενών και προσφύγων), από τότε που ανέκυψαν το προσφυγικό και το αγροτικό ζήτημα  και μπορεί να εφαρμοσθεί για στην συγκεκριμένη περίπτωση.